Skip to content

zinvol vergaderen

Waarom
Worden vergaderingen bijvoorbeeld lang, oeverloos, besluiteloos of gespannen – dan worden teamoverleggen dramatisch en demotiverend. Veelvoorkomende oorzaak: (a) alle overleggen vinden in dezelfde vorm plaats en (b) mensen praten om gehoord te worden, niet voor het einddoel. Gelukkig kan dat anders: besluitvaardig, flexibel, to-the-point en motiverend.

De training
Doel van de training is om overlegvormen te vinden die voor jullie werken. De training is ervaringsgericht en gaat om experimenteren met verschillende vormen, waarbij jullie team zelf beslist waarop zij graag focust:

 1. Besluitvorming
  stuurloosheid van tafel: van agendapunt naar conclusie en afspraken
 2. Interventies op het vergaderproces
  manieren om het gesprek positief (bij) te sturen zonder anderen te schofferen
 3. Creativiteit
  los van alle doelmatigheid: hoe breng je een brainstorm op gang en wordt het nuttig?
 4. Rondom de vergadering
  van voorbereiding tot nazorg: de notulen, de resultaten-updates en meer
 5. Beslis
  beslis samen wat jullie van deze vergaderstijlen mee zullen nemen in jullie werk

Op maat
Deze training bouwt op wat jullie nodig hebben: jullie raad / vereniging is anders dan anderen en jullie stijl is dus ook anders. Jullie bepalen hoe jullie wát willen bespreken en wat voor jullie werkt.

Testimonials
“10 keer nuttiger dan de sessie van vorige heidag. De training was nuttig als spiegel hoe we lastige beslissingen/strategien kunnen uitkoken. Zeker geslaagd.” – Richard Schol, bestuurslid promovendusvereniging De Jonge Specialist ’14

“Mede door het contact vooraf met de trainer is de training geheel gericht op de actuele situatie van onze raad en daarmee gaf het ons de juiste handvatten voor een productief raadsjaar.” – Zohal Delawari, voorzitter Universitaire Studentenraad der Vrije Universiteit ’11-’12